Radioprogram

Klicka på länken och lyssna!
När freden kom till Malmö

Hör malmöbor berätta ungdomsminnen om när båtarna med överlevande från koncentrationslägren kom till hamnen i Malmö. Stig Kinnhagen var med i hemvärnet och Röda Korsets ungdomsförbund. Leo Tixell hade kommit till Sverige från Tyskland som 8-åring med sin judiska familj efter den sk Kristallnatten 1938. Klara Tixell kom den 16 april som överlevande med de vita bussarna. Leo och Klara gifte sig senare. Alla var de femton år i Malmö i maj 1945.

Klicka på länken och lyssna!
När freden kom till Österåker socken i Sörmland

Hör österåkersborna berätta barn och ungdomsminnen från kriget och minnen när freden i maj 1945 kom till sin socknen mitt i Sörmland. Det fanns en tyskägd gruva här, Askö Gruva, som gick i treskift under hela kriget och levererade järnmalm till Tyskland. När kriget var slut las gruvan ner. Arne Nilsson jobbade där. Lilly Pedu Gustafssons föräldrar hade en handelsbod. Och när de hörde om freden på radio så grät de av glädje och festade på en burk konserverad krabba från affären.

Klicka på länken och lyssna!
När freden kom till brukssamhället Karlsvik i Norrbotten

Hör karlsviksborna berätta barn och ungdomsminnen från tiden efter kriget i det lilla industriarbetarsamhället våren och försommaren 1945. Här i Karlsvik passerade i juni 1945 25.000 ryska krigsfångar som Tyskland tagit till fånga i Sovjetunionen. Thorild Jordung var 14 år och gav bort en docka till ett av barnen i lägret. Under kriget fanns i Karlsvik två stora magasin. Tyskmagasinen kallades de. Här lät svenska staten Hitlertyskland förvara mat, sprit och cigaretter till de tyska trupperna som passerade genom Norrbotten.

Klicka på länken och lyssna!
Vem var Loris Malaguzzi?

Ett radioporträtt om den italienske tänkaren och pedagogen bakom förskolorna i Reggio Emilia. Många känner till daghemmen, betydelsen av tidig konstnärlig verksamhet med barnen, om det utforskande arbetssättet med små barn och om vikten av lyssnandet. Men vem var Loris Malaguzzi?

Klicka på länken och lyssna!
Vem är Jesper Juul?

Ett radioporträtt av danske familjeterapeuten och författaren Jesper Juul. Många känner till hans förhållningssätt om betydelsen av likvärdighet tillsammans med barnen, om det kompetenta barnet, om den autentiska föräldern och om att erkänna barns integritet.

Barn är människor, medborgare. Ett program om Janusz Korczak.Lyssna här

Kjell Westling & Musiken
Radioprogram 1, 2021
Radioprogram 2, 2021